Barjanske zgodbe : Snoj Jošt

Barjanske zgodbe. Razstava oljnih slik avtorja Jošta Snoja je na ogled do 25. aprila 2016. V galeriji Studio Černe v prosotru čutenja, na Šmartinski cesti 217 v Ljubljani.  

''Umetnost je stvar vstopa v dušo'' (J. Snoj)

Vljudno vabljeni.

Jošt Snoj se je rodil leta 1967 v Ljubljani. Leta 1993 je na Akademiji za likovno umetnost diplomiral iz slikarstva s serijo slik na temo Imago pietatis. Leta 1998 je diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani. Med letoma 2004 in 2008 je na Papeški univerzi Gregoriana študiral krščansko umetnost na Fakulteti za zgodovino in kulturno dediščino Cerkve. Pod vodstvom p. Marka I. Rupnika je opravil formacijo za sakralno umetnost (poslikavesakralnih prostorov) in študij končal z magisterijem, tako teoretično kot praktično s serijo na teološko temo sv. Efrema Sirskega.

V izrazih Snoja Jošta se prepleta impresionizem in ekspresionizem, informel in nova figuralika z izkušnjo abstraktnega slikarstva. Prvin je veliko. Vendar se povezujejo v novo enotnost barvne materije in svetlobef. Barva ustvarja svetlobo. ''Svetloba pade na platno in se vžge v pastoznost pigmentov, naneseni istočasno tudi komaj zaznavni prosojnosti, in predmeti, figure na polju se razodevajo v neki barvno bogati sojnosti.''

Umetnost je stvar VSTOPA v dušo. Prek lepote, skladnosti, harmonije, podobnosti, barve in melodije sporočilo luči laže vstopi v dušo gledalca. Smisel Joštoviih upodobitev je: uzreti ''luč večnih miz'', dopraskati se prek krvave stvarnosti do odrešenja. Gre za ogenj, ki navdihuje in obiskuje vsakega človekag če ga ta le hoče priznati in sprejeti. To je ogenj, ki deluje v stvarstvu, ki preoblikuje in preobraža stvarstvo. In umetnost ima svoj delež pri tem procesu preobrazbe stvarstva. V tej razežnosti tiči tisti presežek umetnosti, ki se nas dotakne v naši globini. To upanje je prisotno v vsakem človeku. Izraža se kot upanje, da je ljubezen mogoča, da so mogoči pristnejši odnosi, da je mogoče vedno polnejše življenje.

 

Rojen: Ljubljana, Slovenija

Študij: Akademija za likovno umetnost, Teološka Fakulteta v Ljubljani

Avtor: Jošt Snoj

Naslov razstave: Barjanske zgodbe

Datum trajanja: Od 07.04.2016 do 25.04.2016

Lokacija: Galerija Studio Černe, Šmartinska cesta 217, Ljubljana

E-mail: info@studiocerne.si

Delovni čas: ponedeljek in petek 7.30 - 16.00 / torek, sreda, četrtek 7.30 - 18.00 / sobota 9.00 - 13.00 ter po dogovoru

cerne_barjanske_zgodbe