Carla Kleekamp, rezidenca nizozemskega veleposlaništva

Studio Černe je v sredo, 25 aprila, 2012 od 18.00 do 20.00 ure v rezidenci nizozemskega veleposlaništva v sodelovanju s slikarko in grafično ustvarjalko Carlo Kleekamp predstavil njena likovna dela v okviru sprejema v poklon kraljičinega rojstnega dne - rojstni dan kraljice Juliane, matere današnje kraljice Beatrix. Nizozemski državni praznik poznan kot Queensday oziroma Koninginnedag se praznuje 30.4. oziroma 29.4. če je naslednji dan nedelja.

Izbor grafik nizozemske slikarke Carle Kleekamp je bil predstavljen tako v rezidenci nizozemskega veleposlaništva kot na medmrežju v 3D galeriji Studia Černe.

Njena dela ni več moč videti v 3D galeriji, a jih je vseeno možno ogledati v spletni galeriji.

Več o avtorici:

Carla Kleekamp je bila rojena leta 1937 v Hilversumu na Nizozemskem.

Kot pri grafiki, tako tudi pri risbah, je črta tisti najpomembnejši element, preko katerega Carla usvtari in izrazi svoje ideje. Njene dela pretežno sestavljajo jedkanje, vodne barve in risbe. Ustvarja z raznovrstnimi tehnikami: vodno barvanje, japonski čopič, lepljenka, pri vsem pa je jedkanje osnova na kateri gradi.

V 70 letih 20. stoletja je Carla obiskala Nizozemski “Rijksmuseum”, kjer je potekala razstava Japonskih lesorezov iz Ukiyo-ye obdobja. Tu je odkrila nov jezik podob; močne eksprevine linije, dvodimenzionalnost in ravnovesje z praznino. Ta izkušnja jo je močno zaznamovala in je vplivala na njeno nadaljno delo. Štiri leta učenja kitajskega učitelja Lai Fung-a in študijsko potovanje na Japonsko, so bila bistvena za njo kot ustvarjalko.

Njena dela so zelo povezana z naravo in živali, vizualizira svoje skrbi v zvezi z njimi, še posebej ker so vedno ujeti med interese človeških bitji. Ali citirajoč G.B. Shaw: “Živali so moje prijateljice in jaz ne jem svojih prijateljev”.

Zadnjih deset let so izmenjalni projekti z njenimi sibirskimi kolegi so prav tako pustili močen pečat na njena sodobnejša dela. Poleg vsega napogosteje razstavlja v galerijah v Franciji in na Nizozemskem, kjer tudi preživi nekaj svoje letnega časa.

cerne_kleekamp-1 cerne_kleekamp-2 cerne_kleekamp-3

Avtor: Carla Kleekamp

Naslov razstave: Izbor grafik Carle Kleekamp

Datum trajanja: Od 25.04.2012 do 25.04.2012

Lokacija: Nizozemsko veleposlaništvo

Telefon: +386 40 359 593

E-mail: info@studiocerne.si

cerne_kleekamp