Fotografska razstava Janeta Štravsa

V petek 25.9.2009 je potekala otvoritev fotografske razstave Janeta Štravsa v Galerija 14, Bled in je bila nagrajena z Trendovo nagrado leta 2009 za razstavo.

»Serija črno-belih fotografij o New Yorku je danes svojevrsten anahronizem. Ali pač? Immanuel Wallerstein, ameriški teoretik o svetovnih sistemih, pravi, da ZDA prenavljajo svoj ekonomsko-finančni kapitalistični sistem s tem, ko so proizvedle njegovo krizo.

Kakšen je New York videti v črno belem? Pred Obamo in krizo? Krizno! Jane Štravs nam podaja prav to stanje fotografije v času, ko nam novi digitalni mediji omogočajo, da je vsak svoj fotograf, snemalec, arhivar. Ali se tudi medij fotografije lahko prenovi?

Večina Štravsovih fotografij je le posnetek posnetka, vsebina je že na ulici prestavljena v okvirju. Je že spomin tam, kjer naj bi bila Realnost. Štravsova fotografija je tukaj že »izven polja«, je »off«. Fotografija se tukaj pravzaprav obnaša kot novovalovski film. Repetativni ritem črno-belih površin je ritem tik pred krizo.

Na monokromatičnem ozadju Štravsovih fotografij so predmeti predstavljeni preprosto, včasih s ponavljajočim gibanjem, tako da tvorijo enigmatične ikone iz gibajočih se podob. Podobe na fotografijah so odraz fascinacije nad filmi iz petdesetih let in nad estetiko fotografskih snapshotov. Iz njih presevajo ameriška mitologija, rasna segregacija in militaristični obrat ZDA.

Kdo je na ulici? Kje je Javnost? Kaj je Javnost? Ob tej fotografksi seriji se nam vnovič zastavljajo ta pomembna vprašanja. Fotografija Janeta Štravsa nikoli ne odneha z izzivanjem naše percepcije in s preizpraševanjem, kje je naše mesto v tem svetu.«

Marina Gržinić

Oglejte si medijske odzive z razstave!

cerne_stravs-2 cerne_stravs-3 cerne_stravs-4 cerne_stravs-5 cerne_stravs

Avtor: Jane Štravs

Naslov razstave: Fotografska razstava

Datum trajanja: Od 25.09.2009 do 25.10.2009

Lokacija: Galerija 14, Prešernova cesta 14, Bled

Telefon: +386 40 359 593

E-mail: info@studiocerne.si

cerne_stravs-1