Mersad Berber ”Pogledi”

Pogledi. Razstava izjemnega slikarja Mersada Berberja na ogled do 5. marca 2016. V galeriji Studio Černe v prostoru čutenja na Šmartinski c. 217, Ljubljana.

Vljudno vabljeni.

Razstava Pogledi je posvečena mednarodno uveljavljenemu umetniku, bosenskega porekla, Mersadu Berberju. Umetnik je zaradi študija v Ljubljani od nekdaj gojil prav posebno vez s Slovenijo. Razstava bo po daljšem obdobju v Slovenijo pripeljala večji pregled originalnih del, ki tvorijo bistvo razstave, pospremljene z dodatnim pregledom avtorjevih grafik ter izdanimi publikacijami in knjigami o Mersadu Berberjau in njegovem delu.  

O lepoti sveta

Mednarodno ugledna likovna osebnost, Mersad Berber, po rodu bosenski slikar in grafik, je bil vse od študija na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, povezan s slovenskim kulturnim okoljem. Po uspešno končanem študiju (1963) je opravil še grafično specialko pri profesorju Riku Debenjaku in začel svojo uspešno pot grafika, ki se je hitro uveljavil na mednarodni likovni sceni. Prvič je s svojimi grafikami sodeloval na Mednarodnem grafičnem bienalu že pri njegovi 6. izvedbi leta 1965. V našem prostoru je vse do danes ostal navzoč in hkrati popularen kot slikar in grafik. Pri Mladinski knjigi v Ljubljani je že konec sedemdesetih let izšla prva Berberjevo monografija v slovenščini, ki je bila kasneje ponatisnjena v bosensko-hercegovski jezikovni različici. Leta 1997 pa je v slovenskem jeziku izšla sploh ena najcelovitejših knjižnih izdaj o Berberjevem mogočnem in neverjetno bogatem opusu med letoma 1960 in 1996.

Berber je v likovni umetnosti predvsem figuralik, njegove doživete slikarske pripovedi se tematsko razpletajo vse od njegovega otroštva v slikoviti Banji Luki, iz katere je ohranil najgloblje otroške spomine, pa do različnih drugih, ki jih je doživljal na svoji izjemno razgibani življenjski in umetniški poti. Razpon čustev, ki jih lahko spremljamo v teh delih, teče od predano liričnih do skrajno dramatičnih, kajti umetnik je del svoje slikarske zgodbe posvetil tudi tako imenovanim angažiranim temam, tudi obsodbi zadnje vojne, ki je mesto njegovega otroštva popolnoma spremenila. Poznavalci ga imenujejo kar magistralnega slikarja, saj je razpon njegove umetniške izpovedi neverjetno širok in vseobsegajoč. Prepleten je s toliko raznolikostjo tem in vendarle s povsem razpoznavnim rokopisom, ki ga je ta mednarodni likovni mojster razvil v svoji pretresljivi in presunljivi slikarski "freski". Berber slike gradi od znotraj navzven, je mojster dramatičnih zapletov in pretanjeni izpovedovalec nežnih zgodb o ženskah.

Med njegovimi najbolj pogosto obravnavanimi liki so dame, obdane z bogato draperijo in konji kot simbol lepote in skladnosti živalskega telesa in katerih usoda je neločljiva od človekove. Iskanje lepote je sploh ena izmed osrednjih umetniških prizadevanj, ki ga je Berber uresničil na številnih delih in z njimi osvojil številne občudovalce in občudovalke svoje slikarske umetnosti. Iz bosenskega dečka je postal svetovljan predvsem zaradi izjemnega slikarskega talenta in globokega odnosa do življenja in njegovih temeljnih resnic. V svoji umetnosti je združil najžlahtnejšo tradicijo velikih evropskih mojstrov, ki je bila zanj vselej pravi izziv in lastno doživeto pripoved slikarja, odprtega za lepoto sveta.

Iztok Premrov

PB270118 Mersad-Berber_3_44-50x50-60x80_1

Avtor: Mersad Berber

Naslov razstave: Pogledi

Datum trajanja: Od 03.02.2022 do 03.03.2016

Lokacija: Galerija Studio Černe, Šmartinska cesta 217, Ljubljana

E-mail: info@studiocerne.si

Delovni čas: ponedeljek in petek 7.30 - 16.00 / torek, sreda, četrtek 7.30 - 18.00 / sobota 9.00 - 13.00 ter po dogovoru

cerne_pogledi