POLETNA MUZEJSKA NOČ – SAFET ZEC – LIKOVNA RAZSTAVA

POLETNA MUZEJSKA NOČ

VSTOP PROST

Ob velikem zanimanju za vrhunska grafična dela likovnega mojstra Safeta Zeca smo se v Studiu Černe odločili, da tokrat postavimo pregledno grafično razstavo Safeta Zeca v galeriji Luwigana, na Gornjem trgu 19 in omogočimo ogled tudi ljubljanski publiki. Ogled bo mogoč od 18. junija od 18.00 ure dalje. Razstava nima uradnega odprtja, je pa sestavni del dogodkov ''Poletna muzejska noč''. Razstava bo odprta do 2. julija 2011.

LIKOVNA RAZSTAVA

SAFET ZEC

BARVANI GLOBOKI TISK

JEDKANICA, SUHA IGLA, PARAFINSKI VOSEK, AKVATINTA

 

Po 12 letih se je v Slovenijo zopet vrnil z manjšo pregledno grafično razstavo gospod Safet Zec, vsestranski in vrhunski mojster slikarstva, risbe in grafike.

22. Oktobra ob 19.00 uri je bilo tako v Galeriji 14, na Prešernovi 14, na Bledu odprtje razstave grafik. Grafike, ki kljub svojemu mirovanju govorijo zgodbe o ustvarjalnosti genija, človeški drami, objektih vsakodnevnega življenja in bogastva naravnega sveta, neločljivo povezanega s človeško kulturo...

Safet Zec je bil rojen v Rogatici, v Bosni in Hercegovini, leta 1943. Pri dvanajstih letih, se je posvetil umetnosti risanja in slikanja in že takrat kazal veliko mero tehnične spretnosti in občutljivosti do podobe. Po končani Srednji šoli umetnosti v Sarajevu. Študij je nadaljeval v Beogradu, kjer je leta 1969 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost. Leta 1972 je končal podiplomski program.

Safet Zec je po svoji ustvarjalnosti prepoznan kot predstavnik likovnega sloga klasificiranega kot "Poetični realizem«. »Poetični realizem« je slog, ki kljub svoji neposrednosti še vedno ohranja tančico skrivnosti in miselno igrivost podobe.

V začetku 90-ih je bil po mnenju mnogih eden od najpomembnejših predstavnikov likovne umetnosti bivše Jugoslavije in jo je tudi zastopal na številnih mednarodnih razstavah. Do leta 1989 je živel in delal v Beogradu. Potem je preživel nekaj let v Sarajevu, vendar ko se je začela vojna leta 1992, je zaradi tragičnih okoliščin zapustil rodno Bosno.

Odločil se je za odhod v Videm, v Italijo. S pomočjo tiskarja Corrada Albiccoca, ki mu je odprl vrata svoje delavnice, je Safetu uspelo začeti znova. In ker so vsa nekdanja dela ostala v ateljeju v Sarajevu, se je v Italiji Zec soočal z obnovo oziroma z iskanjem svoje ustvarjalne in tudi osebne identitete. Začel je z delom na novih slikah, risbah in grafikah. Leta 1994 so se nova dela, skupaj z nekaterimi starejšimi deli iz galerije v Nemčiji, pokazala v vsem svojem sijaju na prvi muzejski razstavi po dolgem času.

Prav tako je leta 1996 dobil nagrado na "Alpe Adria" za risanje, podeljeno v Ljubljani. Čez dve leti je bila izdana monografija »Safet Zec«. Monografija je bila izdana v Ljubljani, med razstavo z naslovom "Slike, risbe in grafična dela 1992-1998". Safet Zec dandanes razstavlja svoja umetniška dela v Italiji, Franciji in drugih državah po vsem svetu.

  cerne_safet-2 cerne_safet-3 cerne_safet-4 cerne_safet-5 cerne_safet-6 cerne_safet-7 cerne_safet-1

Avtor: Safet Zec

Naslov razstave: Pregledna grafična razstava Safeta Zeca

Datum trajanja: Od 18.06.2011 do 02.07.2011

Lokacija: Galerija Luwigana, Gornji trg 19, Ljubljana

Telefon: +386 40 359 593

E-mail: info@studiocerne.si

cerne_safet