Slovenski kulturni praznik – Nikolaj Vogel v Galeriji 14

Razstava je podaljšana do 01. marca 2014!

Nikolaj Vogel ''Svetovi''

Vljudno vabljeni na odprtje likovne razstave v soboto 08. Februarja 2014 ob 19uri v Galerijo 14, Prešernova cesta 14, na Bledu.

Nikolaj Vogel (06. december, 1972 Ljubljana)

Ker je od rojstva slušno prizadet, je obiskoval OŠ Centra za usposabljanje slušno in govorno motenih v Mariboru, ki jo je z odličnim upsehom zaključil l. 1987. Uspešno je nato zaključil SŠ tehničnih strok v Ljubljani, smer elektronik-elektrotehnik. Študij je nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je študiral slikarstvo pod mentorstvom prof. Metke Krašovec in prof. Bojana Gorenca. Po diplomi je nadaljeval magistrski študij pod mentorstvom prof. Bojana Gorenca in in prof. dr. Jožefa Muhoviča in ga leta 2004 uspešno zaključil.

Imel več samostojnih ter skupinskih razstav. Njegova prva samostojna razstava je bila plod sodelovanja med tokratnim organizatorjem Studio Černe in sicer leta 2002 v ljubljanski Galeriji Luwigana z naslovom Tehno Natura Art.

 

Poleg odličnih študijskih referenc in mentorstev nas avtor Nikolaj Vogel, samostojno in prepričljivo, skozi svoja likovna dela popelje v svet svojih notranjih krajin, večplastnosti obstoja in prepleta narave in današnje ustrojene urbane dinamike sveta, ki jo z nanizavanjem enostavnih naravnih in geometrijskih elementov pretvarja v abstraktne igre več dimenzionalnosti, ki pa za spremembo niso tako čutno oddaljene od opazovalca.

 

Čeprav vizualno vstopamo v skorajda povsem imaginarne svetove, nas tehnična dovršenost primarnega slikarskega medija, ves čas jasno drži v zavedanju pred konkretnim slikarskim platnom. Polnost vsebine in tehnična preciznost, pred nami ustvarita skoraj otipljive forme in na gledalca prenašata intenziven ustvarjalni naboj.

 

Avtorjev zgodnji cikel del (1999-2000), likovno izraziti ''Tehno Natura Art'', ki jasno obravnava dimenzijo prostora in časa na razstavi dopolnjujejo še novejša dela ter miniature (''V globini izgubljenega časa, 2000-2010, Pot do kruha, 2010, Pokrajina, 2013-2014), ki predstavljajo bodisi fragmente kot tudi smiselni avtorski razvoj krajin njegovih zgodnejših del.

Vsekakor razstava, ki vas bo prepričala s svojo svežino in tehničnim mojstrstvom.

Vljudno vabljeni. Vstop prost. Razstava bo na ogled do 22. Februarja 2014.

 

Kontakt: STUDIO ČERNE, Yona Merel Černe

 

O razstavi:

https://www.youtube.com/watch?v=iPJTCNZymj4   cerne_svetovi-1 cerne_svetovi-3 cerne_svetovi-2

Avtor: Nikolaj Vogel

Naslov razstave: Svetovi

Datum trajanja: Od 08.02.2014 do 22.04.2014

Lokacija: Galerija 14, Prešernova cesta 14, Bled

Telefon: +386 40 359 593

E-mail: info@studiocerne.si

cerne_svetovi