Kulturni dan in grafična delavnica z Natašo Mirtič

Galerija 14 je v soboto 6.2.2010 gostila uveljavljeno mlado umetnico Natašo Mirtič, ki je vodila enodnevno grafično delavnico

Kljub obilnemu sneženju smo se zbrali "uka željni" posamezniki, da si pobližje ogledamo kako poteka grafična tehnika linoreza. Slavni slikar Leonardo pravi: "Slikanje je poezija, ki je bolj vidna kot čutna in poezija je slikanje, ki je bolj čutna kot vidna".

V tem kontekstu smo delali skromne podobe pod storkovnim vodstvom Nataše Mirtič. Sprva smo izdelali podobo v lini, nanesli ustrezno barvo in končno podobo tudi odtisnili na papir. Seveda so bili nekateri malce bolj spretni od drugih, a pomembno je da smo skupaj preživeli ustvarjalni dan.

Dan je bil zelo aktiven, zanimiv in poučen.

Prostor so krasile in osmišljale podobe Nataše Mirtič.

O Nataši lahko rečemo, da: "se je s svojo večletno ustvarjalnostjo – od njene prve samostojne razstave mineva letos točno enajst let – vpisala med tiste maloštevilne avtorje mlajše generacije, ki tradicijo grafičnega izraza suvereno prenašajo v čas sodobnosti. Če se kdaj morda zazdi, da je klasična grafika danes bolj ali manj izživeta in odrinjena na rob, da v njej teže uzremo izraz, ki bi ustrezal zahtevam sedanjega trenutka, je ravno ustvarjalna agilnost peščice mlajših domačih umetnikov in umetnic, med katere se uvršča tudi Nataša Mirtič, zadnji in tudi najprepričljivejši dokaz za odločno zavrnitev tovrstnih pomislekov.

Nataša Mirtič je razvila likovni slog, ki navkljub določenim premikom vsa ta leta ostaja nezmotljivo njen: z značilnim sopostavljanjem posamičnih grafičnih plošč oziroma odtisov, s katerimi tvori ozke, strogo umerjene kompozicije, se na površini njenih grafik razpira kaskada pogledov onkraj vidnega. Gre za natančno umerjena polja, pogreznjena v belino grafičnega lista, znotraj katerih se poraja živahen in nepredvidljiv svet imaginacije, v katerem avtorica raziskuje specifične formalne poteze grafičnega medija, s tem pa tudi bogastvo njegovih izraznih možnosti. Raziskovanje formalnih ter procesnih odnosov, ki jih omogoča grafika, se napaja v nikoli končanih postopkih prostega kombiniranja, eksperimentiranja, ponavljanja, dopuščanja napak in naključnosti. Na ta način izoblikovanim poljem vidnega zato ne manjka svojevrstne intrigantnosti, prav tako ne nekakšne prvinske likovne arhaičnosti; ti elementi s svojimi krhkimi oblikami ter z asketsko barvno lestvico razkrivajo predvsem specifično poetiko notranjega sveta umetnice."

Matjaž Brulc

cerne_mirtic-3 cerne_mirtic-4 cerne_mirtic-5 cerne_mirtic-6 cerne_mirtic     cerne_mirtic-2

Avtor: Nataša Mirtič

Datum trajanja: Od 06.02.2010 do 06.02.2010

Lokacija: Galerija 14, Prešernova cesta 14, Bled

Telefon: +386 40 359 593

E-mail: info@studiocerne.si

cerne_mirtic-1